Da li ste znali?

SVE O PRVOM GRBU SIRMIJUMA

Veliki Sirmijum, prestonica Rimskog carstva, bio je pod zaštitom Fortune, rimske boginje srećnog slučaja i oličenja sreće, jednom od najpoštovanijih boginja rimske religije.
Tako se i na prvom grbu "majke svih Gradova" našla Fortuna, u sedećem položaju sa prepoznatljivim predmetima. S tim u vezi je i zvanične pečate rimskih imperatora i sirmijumskih dostojanstvenika iz ovog perioda ulepšavala Fortuna sa svojom kornukopijom (rogom izobilja), skiptarom i kormilom. Ispod lika rimske boginje sreće nalazio se skraćeni naziv grada.

Ova rimska boginja je, inače, bila veoma poštovana, a njen lik prikazivan na različite načine. Što se tiče njenog položaja, na umetničkim delima i verskim artefaktima bila je u stojećem i sedećem položaju, često sa povezom preko očiju koji sreću definiše kao slepu. Fortuna je, tako, imala izgovor da sreću dariva ne samo onima koji je najviše zaslužuju, nego onima za koje ona misli da im je potrebna.
Uz povez, artefakte sa njenim likom krasili su i skiptar kao simbol moći i kormilo kojim kontroliše život i sudbinu.

Na grbu Sirmijuma, dakle, Fortunu možemo videti bez poveza, u sedećem položaju, zajedno sa kornukopijom i kormilom, dok u svojoj desnoj ruci drži skiptar.

To što boginja sedi znak je dugoročne i očekivane sreće koja dolazi u zamenu za poštovanje i iskazivanje naklonosti. Sirmijum je, znači, iskazivanjem poštovanja ovoj boginji kupio sebi mir koji inače ne bi imao da je na grbu bila figura Fortune koja stoji na kugli i označava neizvesnot srećnog slučaja.

Kornukopija, ili Rog obilja, označava naklonost Fortune kada je reč o bogatstvu i obilju namirnica za svakodnevne potrebe. Fortunina kornukopija i svojim izgledom podseća na obilje, jer je taj rog obično predstavljen kao pun hrane, cveća i oraha.

Skiptar je, kao i u svim ostalim prikazima božanstava i imperatora, predstavljao simbol moći i autoriteta. Poštovanje moći iz duhovnog sveta povezano je i sa poštovanjem svetovne vlasti, i to ogrtačem purpurne carske boje koji boginja nosi na sebi.

Kao njen glavni simbol, iznad skiptara nalazi se kormilo koje simboliše Fortuninu sposobnost da nekom donese jedan ili drugi pravac, odnosno dobru ili zlu sreću.

Ova rimska boginje ima slične osobine i simbole kao i grčka boginja Tiha, ali i etrurska boginja Nortija, ali je Fortuna ostala zapamćena kao jedna od najpoštovanijih u antičkom svetu, između ostalog i kao boginja koja je bila nad Sirmijumom i njegovom skraćenom imenu na grbu.