Da li ste znali?

HERENIJE ETRUSKUS, SAVLADAR U SENCI SVOG OCA

Herenije Etruskus je bio rimski car, koji je vladao zajedno sa svojim ocem, Decijem Trajanom tokom 251. godine. Kao i otac, rođen je u Panoniji, ali je za razliku od njega on imao tu olakšavajuću okolnost da bude sin imperatora.
Herenije je još poznat i kao stariji brat cara Hostilijana, a ime je dobio po majci Hereniji Etruscili koja je poticala iz poznate senatorske familije.

Rođen je 227. godine u Sirmijumu, a prvo važnije zaduženje je dobio 248. godine kada je svog oca kao vojni tribun pratio u bici na dunavskom limesu protiv tamošnjih pobunjenika. Ta činjenica govori da savladar svog oca nije postao samo zbog toga što je bio sin tadašnjeg imperatora, nego i zbog vojničkih sposobnosti koje je još prepoznao i car Filip Arabljanin.


Herenije Etruskus je za naslednika rimskog prestola proglašen odmah posle pobune i pobede Decija Trajana. Tom prilikom je dobio titulu Princeps Iuventutis.


Početkom šeste decenije trećeg veka, Decije je svom sinu Hereniju dodelio titulu Avgusta, čime ga je priznao za savladara, a te godine je bio i konzul.

Međutim, te 251. godine su ostrogotski pljačkaški pohodi postali nepodnošljivi i Herenije ih je sa ocem napao kako bi zaštitio svoje podanike. Tom prilikom je njegov mlađi brat, budući imperator Hostilijan ostao u Rimu.

Dva savladara su tada doživela veoma težak poraz od ostrogotskog vođe Kniva. Uskoro je došla i neslavna bitka kod Abrita, gde je Herenije izgubio život. On i Decije su istog dana poginuli, a ostaće upamćen kao prvi rimski car kojeg su neprijatelji ubili u bici.