Da li ste znali?

CAR HOSTILIJAN NEJAKI

Gaj Valens Hostilijan Mesije Kvint je bio 37. rimski car i vladao je tokom 251. godine. Bio je mlađi carski sin, i prilično neubedljivo je došao na presto.
Pretpostavlja se da je rođen 230. godine u Sirmijumu u carskoj porodici, kao drugi sin imperatora Decija Trajana. Iako je nosio titulu Cezara, Hostilijan je neprestano bio u senci svog starijeg brata Herenija Etruskusa, koji je bio naslednik, a kasnije i savladar svoga oca.

Početkom 251. godine, car Decije Trajan je svog starijeg sina Herenija postavio za savladara, a Hostilijan je dobio titulu Princeps Iuventis, koja je označavala vođu omladine.

Te iste godine dolazi do kulminacije sukoba sa gotskim kraljem Hivom, čije su trupe neprestano pustošile rimske provincije, i Decije Trajan sa svojim sinom Herenijem kreće u rat. Tu, spletom određenih okolnosti gube živote, a vojska za novog cara izglasava jednog od najuspešnijih vojskovođa Trebonijana Gala. On, međutim, u Rimu priznaje Hostilijanovo pravo na carsku titulu, ali senatori počinju da strahuju od novog građanskog rata, imajući u vidu dotadašnju Trebonijanovu biografiju.


Nakon određenog vremena, izvikani car Trebonijan pristaje da usini Hostilijana, kako bi posle smrti priznatog cara mogao da vlada njegov prirodni sin Volusijan.

Hostilijan je, za vreme svoje vladavine, najviše boravio u Viminacijumu, gde je zaražen kugom. Ovaj imperator je i umro od te bolesti i prvi je vladar u 40 godina koji je umro prirodnom smrću.

Nakon Hostilijanove smrti, na rimski presto su došli i zajedno vladali Trebonijan Gal i njegov sin Volusijan.