Da li ste znali?

SPOMENIK CENTURIONU TITU KOMINIJU SEVERU

Najstariji nadgrobni spomenik otkriven u Sirmijumu potiče sa kraja prvog veka naše ere, a podignut je u čast hrabrog centuriona Druge Adiutrix legije Tita Kominija Severa, nosioca ordena Corona vallaris.
Spomenik ovom centurionu je pronađen na zapadnoj, italičkoj nekropoli, u okolini Sirmijuma gde su se na oko 500 hektara protezale grobnice.

Spomenik je izrađen od belog mermera, ima pravougani oblik s natpisnim postoljem, a uokivren je bogatim vegetativnim ornamentom. U njemu se nalazi niz akantusovih listova sa rozetama trolisnog i petolisnog oblika.
U gornjem i donjem frizu u sredini je postavljen po jedan akantusov list i po jedan plod sa strane. Sa obe strane je postavljen i po jedan gušter na čijim krajevima se nalaze ptice.
U nisama na bočnim stranama je reljefno predstavljen Atis sa prekrštenim nogama, odeven u kratak hiton, sa frigijskom kapom na glavi i sa savijenim pedumom u rukama.

Na ovom spomeniku je bio postavljen oltar izrađen od istog belog mermera visine 1.10 metara, bogato ukrašen isprepletanom lozicom, cvetovima, vinovom lozom i grozdovima u peharima. Vrh oltara je izrađen u obliku prostog kapitela, a sam oltar svojim oblikom i detaljima

Oltar visine 1.10 metara, koji je bio postavljen na ovaj spomenik, imao je vrh u obliku prostog kapitela, a odlikovalo ga je i mnoštvo ukrasa među kojima se ističu prepleti lozice, cvetova, vinove loze i grozdova u peharima. Oblik i detalji sa ovog oltara su tipični za nadgrobne spomenike iz Severne Italije, a posebno Akvileje.

           
T.COMINIVS
T.F.VOLT.SEVE
RVS.VIENNA.C
LEG.II.ADIVTRIC
DO NIS.DONAT
AB.IMP.CAESARE
AVG.BELLO.DACICO
TORQVIBVS.ARMILL
PHALERIS.CORONA.VAL
LARI.VIXIT.ANN.XXXXV
T.CAESER.NVS.MACEDO
PROC.AVG.HER.EXTEST.P

Iz teksta saznajemo da je ovaj centurion učestvovao u Domicijanovom Dačkom ratu i tamo dobio orden "Corona vallaris", koji se dodeljivao legionaru koji bi prvi prešao bedem neprijateljskog utvrđenja.